Preview
Grundlæggende forflytningskundskab • Forflytningsvejlederuddannelsen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
AMU Nordjylland
 
Bliv god til forflytninger og samarbejde med borger

Ønsker du eller arbejder du allerede med handicappede og ældre mennesker, kan et to - dages kursus i grundlæggende forflytning være den helt rigtige investering for dit helbred og trivsel.  

På AMU Nordjyllands Forflytningskundskabs kurser i Aalborg og Hobro lærer du at bruge de basale og nødvendige teknikker i god forflytning - altså kunsten at hjælpe borgere fra et sted til det andet på den klogeste måde, så det er behageligt for borgeren og du undgår arbejdsskader, forkerte arbejdsstillinger og nedslidning.
Du lærer at variere dine arbejdsstillinger, og hvordan du kan anvende hjælpemidler i arbejdssituationen.

Du lærer også at træne arbejdsmetoder og konkrete forflytninger, der understøtter borgerens egne ressourcer, så forflytningen bliver et samarbejde mellem borgeren og dig.

Kurset er målrettet ufaglærte og vikarer indenfor SOSU-faget - eller interesserede medarbejdere indenfor ældre- og handicapområdet.

Kurser i grundlæggende forflytningsteknik:
22. - 23. september, Aalborg
9. - 10. november, Aalborg
22. - 23. november, Hobro.

 
 
På AMU Nordjyllands kurser i Aalborg og Hobro lærer du at bruge de basale og nødvendige teknikker i god forflytning - altså kunsten at hjælpe borgere fra et sted til det andet på den klogeste måde, så du undgår arbejdsskader, forkerte arbejdsstillinger og nedslidning.

Du lærer at variere dine arbejdsstillinger, og hvordan du kan anvende hjælpemidler i arbejdssituationen.


Du lærer også
at træne arbejdsmetoder og konkrete forflytninger, der understøtter borgerens egne ressourcer, så forflytningen bliver et samarbejde mellem borgeren og dig.

Kurset er målrettet vikarer eller elever indenfor SOSU-faget - eller bare interesserede medarbejdere indenfor ældre- og handicapområdet.


Grundlæggende forflytning, AMU-mål: 40392: Ergonomi inden for faglærte og ufaglærte job.
 
Hjælp kollegaerne - uddan dig til:
Forflytningsvejleder
 
Har du allerede den grundlæggende viden om forflytning på plads, kan du gøre som Mette Pedersen, der er ergoterapeut på Fønixgården i Struer.
Til gavn for sig selv og sine kollegaer har hun valgt at tage uddannelsen til:
Forflytningsvejleder.

”Det har virkelig været en øjenåbner for mig. Før kurset i forflytning kunne jeg fornemme, at jeg gjorde mange uhensigtsmæssige ting og valgte de hurtige løsninger. Jeg brugte mig selv i stedet for at bruge hjælpemidler og lade borgerne bruge deres kræfter.”
 


Mette Pedersen,
ergoterapeut på Fønixgården i Struer,
- et botilbud for voksne udviklingshæmmede,
er vild med sin nye viden om forflytning


 
Vidste meget lidt
Mette Pedersen er en af to vejledere i forflytning på Fønixgården. I juni 2021 tog hun uddannelsen til forflytningsvejleder på AMU Nordjylland.

Men allerede inden da vejledte hun sine kollegaer i kunsten at hjælpe borgere fra et sted til det andet på den klogeste måde, så de kunne undgå arbejdsskader og nedslidning.  Selv om hun dengang vidste meget lidt om forflytningsteknik.                             
”Som ergoterapeut forventer folk, at man ved noget om forflytning. Men i løbet af de tre et halvt års uddannelse til ergoterapeut tror jeg højst, at jeg har haft fire timer om det. Og i min praktik i psykiatrien fik jeg hverken afprøvet forflytning eller hjælpemidler”.


Bruger sin nye viden

Mette Pedersen bad sin leder om at komme på kursus og fik ja. Siden har hun brugt sin nye viden flittigt. Til gavn for sig selv, sine kollegaer og de udviklingshæmmede beboere på Fønixgården.

For eksempel, når en borger i kørestol skal have en trøje på. Tidligere ville Mette Pedersen have presset borgeren frem i sædet for at få trøjen ned over ryggen og måske løftet lidt på ham.  
Nu kører hun allerførst stolen op i højden for at undgå at bukke sig.  

Bedre livskvalitet
”På den måde får jeg den rigtige arbejdshøjde og bruger et minimum af mine egne kræfter. Bagefter kipper jeg sædet lidt frem og beder borgeren om at læne sig frem. Jeg får ham til selv at arbejde for at komme i tøjet. På den måde træner borgeren sine ressourcer og vedligeholder sine funktioner længst muligt. Det giver bedre livskvalitet", pointerer Mette Pedersen.  

Efter kurset er Mette Pedersen blevet langt mere bevidst om at gribe til hjælpemidler. Når en borger skal vendes i sengen, bruger hun ikke længere sine egne kræfter, men eksempelvis et el-drevet vendelagen.

”Jeg har fået øjnene op for, at der er så mange hjælpemidler, man kan bruge.”  
Den nyerhvervede viden giver Mette Pedersen videre til sine mange kollegaer: Pædagoger, ergoterapeuter, social- og sundhedsassistenter og ufaglærte unge.

”Kurset har været virkelig, virkelig godt. Jeg føler, at jeg er blevet en meget bedre ergoterapeut. Og jeg har fået lyst til at lære
meget mere.”
 
Forflytningsvejlederuddannelsen
3 moduler på i alt syv dages varighed i Aalborg:

Modul 1: 25. - 27. august
Modul 2: 28. - 29. september
Modul 3: 3. - 4. november.

Datoer på vej i 2022:
Modul 1: 1. - 3. februar
Modul 2: 7. - 8. marts
Modul 3: 6. - 7. april

 
For virksomheder
Husk: Virksomheden kan modtage løntabsgodtgørelse, når medarbejderne er på kursus: Kr. 892,- pr dag pr. medarbejder.💰

 
 
Vi er dine kontakter hos AMU Nordjylland
Tilmelding
Susan Hougaard Nissen
Uddannelsessekretær
Tlf.: 9633 2229
sni@amunordjylland.dk
Inger Hybschmann
Faglærer
Social og sundhed
Tlf.: 9633 2333
ihy@amunordjylland.dk

iknu@amunordjylland.dk
Inger Knudsen
Virksomhedskonsulent
Social og sundhed
Tlf.: 9633 2328
iknu@amunordjylland.dk
 
AMU Nordjylland, Sofievej 61, 9000 Aalborg, tlf. 9633 2211
AMU Nordjylland, Gettrupvej 5, 9500 Hobro, Tlf. 9867 3495
 
 
 
 
 
AMU NORDJYLLAND, Sofievej 61, 9000 Aalborg, Denmark

Ønsker du IKKE flere nyhedsbreve fra AMU Nordjylland?

Klik her for at afmelde

Email Marketing by ActiveCampaign